Kružna ekonomija , NERA-P , NERA-T , Recikliranje

Od Stakla do Zelene Namještaje: Pioniri Krugovne Ekonomije na Kosovu.

Dugagjin Berisha, vlasnik građevinske firme i entuzijasta za zaštitu okoliša, redovno organizuje čišćenje naselja u svoje slobodno vrijeme, nadajući se da će naučiti lokalnu djecu vrijednosti reciklaže i sprečavanja zagađenja. Ali dok je sortirao svakodnevni otpad, došao je do zapanjujućeg otkrića – Kosovo nije imalo načina da reciklira staklo.

Ovo saznanje pokrenulo je putovanje Kosovo Glass Recycling-a – u početku prikupljanjem staklenog otpada u Berishinom podrumu, a zatim na zemljištu koje je velikodušno obezbijedio porodični prijatelj. Danas je Kosovo Glass Recycling jedina kompanija za reciklažu stakla u zemlji.

Berishina priča je samo jedna od nove generacije poduzetnika koji se suočavaju s ekološkim izazovima Kosova. Od reciklaže stakla i stvaranja jestivih čaša do prenamjene guma u namještaj i digitalizacije smanjenja otpada u proizvodnji, ovi inovatori postavljaju temelje za ekološki prihvatljiviju i održiviju ekonomiju.

Dio ove transformacije je UNDP-ov BOOST, akceleratorski program za inovacije s utjecajem, koji je do sada organizovao dva Kosovo Green Challenge-a kako bi identifikovao i unaprijedio zelene poslovne prakse i rješenja. Kroz priče pet startupa koji su učestvovali, istražit ćemo kako se Kosovo suočava sa svojim izazovima upravljanja otpadom, jedan inovativni korak u isto vrijeme.

Revolucija Stakla

‘Nije bilo lako’, prisjeća se Martin, Berishin sin, ‘ali kad se suočite s ovako velikim problemom, ne možete samo okrenuti glavu.’ Ono što je počelo kao skroman napor da se spriječi da staklo postane otpad na deponiji, sada se razvija u održivi poslovni model, podržan od strane lokalnih i međunarodnih investitora. ‘Sada prikupljamo oko 10 tona stakla svaki dan,’ otkriva Martin, ističući obim njihove operacije. Obično recikliraju 300.000 kilograma stakla godišnje, a ove godine cilj im je gotovo udvostručiti taj učinak.

Domet kompanije sada se proteže izvan njihovog rodnog grada Gjakovë/Đakovice. ‘Surađujemo s drugim gradovima oko Gjakovë/Đakovice i imamo nekoliko mjesta za prikupljanje u glavnom gradu, Prištini,’ objašnjava Martin. Njihovi napori daju rezultate u rješavanju problema staklenog otpada na Kosovu, čak i bez zvaničnih nacionalnih statistika.

Utjecaj Kosovo Glass Recycling-a možda je najvidljiviji u ugostiteljskoj industriji. ‘Prvenstveno radimo s hotelima, restoranima i kafićima, koji su najveći proizvođači staklenog otpada,’ napominje Martin. Također prikupljaju industrijsko staklo od kompanija koje proizvode prozore i ravno staklo, koje generira mnogo polomljenog materijala s kojim se kompanije za upravljanje otpadom ne bave.

Od prikupljenog stakla stvorili su niz inovativnih proizvoda koji su brzo pronašli tržište – od stolova i pločica u terrazzo stilu do njihovog najuspješnijeg proizvoda – specijaliziranih sistema za filtraciju bazena. ‘Svaka serija koju proizvedemo odmah se proda,’ kaže Martin. ‘Zahvaljujući BOOST programu, izgradili smo i mašinu koja drobi i sortira staklo na različite veličine, što nam omogućava da pravimo ove specijalizirane proizvode.’ Ali prikupljaju više stakla nego što mogu prenamijeniti, pa istražuju mogućnosti za izvoz recikliranog stakla većim kompanijama u susjednim zemljama, gdje se može dalje obrađivati.

Pretvaranje Guma u Blago: Simply Green

Dok se Kosovo Glass Recycling fokusira na stakleni otpad, Dorina Lluka Davies usmjerila je svoju pažnju na drugi ekološki izazov: odbačene gume. S iskustvom u ekonomiji, psihologiji i više od 20 godina rada s mladima, Davies je bila neočekivani kandidat za revoluciju u izradi namještaja.

‘Počela sam gledati stvari drugačije, i postala sam duboko zabrinuta za okoliš nakon rođenja mojih blizanaca,’ prisjeća se Davies. Ova briga dovela ju je do osnivanja Simply Green-a, kompanije koja transformiše otpadne gume u moderan i funkcionalan namještaj.

Razmjeri problema su ogromni. ‘S oko 500.000 do 600.000 automobila na populaciju od 1,5 miliona, milioni guma se odbacuju svake nekoliko godina,’ objašnjava Davies. U zemlji bez sistemskog programa reciklaže guma, ovo predstavlja i ekološki izazov i priliku.

‘Ali nisam imala nikakvo iskustvo u izradi namještaja – nisam znala ni kako koristiti bušilicu!’ priznaje. Nepokolebljiva, započela je posao u garaži svog oca, eksperimentišući s gumama kako bi stvorila stolice. Kroz upornost i kreativnost, razvila je niz proizvoda, čak je i zaštitila jedan od svojih dizajna.

Danas, Simply Green nudi oko deset različitih proizvoda, pri čemu je 80-90% materijala reciklirano. ‘Osim guma, koristimo i drvo iz starih kuhinja ili ormara koje ljudima više nisu potrebni,’ objašnjava Davies.

Za Davies, Simply Green nije samo stvaranje ekološki prihvatljivog namještaja – radi se i o izazivanju rodnih normi u industriji kojom dominiraju muškarci. ‘Na Kosovu, od nekoliko stotina kompanija koje rade s drvetom, samo dvije vode žene,’ napominje ona. Vodeći svoju kompaniju i aktivno učestvujući u proizvodnom procesu, Davies probija nove puteve za žene u zelenoj ekonomiji Kosova.

Kako Simply Green nastavlja rasti, proizvodeći do 100 jedinstvenih komada mjesečno, Davies je usredotočena na povećanje proizvodnje i podizanje svijesti o kružnoj ekonomiji. Njeno učešće u BOOST programu bilo je ključno, pružajući ne samo finansiranje, već i dragocjeno mentorstvo i umrežavanje.

Jestiva Rješenja: More Than Cup

U svijetu preplavljenom jednokratnom plastikom, još jedan startup sa sjedištem na Kosovu nudi rješenje koje možete doslovno zagrizati. More Than Cup, koji su osnovali Jeton Alshiqi i njegov tim, ponovo osmišljava način na koji razmišljamo o jednokratnoj ambalaži za piće stvaranjem čaša koje možete pojesti nakon što popijete svoje piće.

More Than Cup je nastao kao izdvojeni projekat iz kreativne kampanje koju je razvila uspješna digitalna marketinška agencija Jetona. Nakon godinu dana razvoja i usavršavanja proizvoda, More Than Cup je 2023. godine lansirao svoje jestive čaše napravljene od prirodnih sastojaka poput pšenice, mekinja zobi i kokosovog ulja. ‘Ne sadrže nikakve vještačke boje ili arome,’ naglašava Jeton. Ekološke prednosti su očigledne: ‘Ako neko ne može pojesti čašu nakon ispijanja kafe, može je jednostavno ostaviti na zemlji, i unutar dvije sedmice prirodno će se razgraditi.’

Posvećenost kompanije održivosti ide dalje od samog proizvoda. Čak ni tokom proizvodnje, nesavršene čaše se ne bacaju. ‘Ako čaša ne prođe naše testove kvaliteta, meljemo je u mrvice, koje se mogu koristiti za pravljenje kolača,’ objašnjava Jeton.

Pristup kompanije More Than Cup brzo je dobio zamah, ne samo na Kosovu, već i širom Balkana. ‘Sada imamo timove u Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori,’ ponosno kaže Jeton. Kompanija proizvodi i prodaje oko 15.000 čaša mjesečno na svim lokacijama.

Štaviše, do juna 2024. već su uštedjeli značajne količine plastičnog otpada: 168 kilograma na Kosovu, 156 kilograma u Albaniji i oko 88 kilograma u Crnoj Gori. ‘To je mali, ali važan korak ka smanjenju plastičnog otpada,’ napominje Jeton.

Učešće u BOOST programu pokazalo se ključnim za More Than Cup. Uz pomoć BOOST granta, povećali su svoj proizvodni kapacitet za 200%, omogućivši širenje u susjedne zemlje, uveli veću čašu od 200 mililitara kako bi zadovoljili potražnju na tržištu, te uspostavili saradnju s još jednim učesnikom BOOST programa za nabavku sastojaka. Program je također pružio dragocjeno mentorstvo, pomažući timu da usavrši svoj poslovni model i poboljša vještine prezentacije.

Digitalna Transformacija za Održivost: PNC

U srcu užurbane industrije namještaja na Kosovu, tiho se odvija digitalna revolucija. PNC, koji je osnovao Andi Dragusha, dokazuje da ponekad najmoćniji alati za smanjenje otpada ne dolaze u obliku kanti za reciklažu ili prenamijenjenih proizvoda, već u obliku linija koda i pametnih algoritama.

„Počeo sam raditi s kompanijama i organizacijama na Kosovu, pružajući obuku za mašine u drvnoj industriji, i primijetio značajan jaz: dok su veće kompanije ulagale u digitalna rješenja kako bi povećale proizvodnju i smanjile otpad, manja preduzeća su ostajala zapostavljena,” objašnjava Andi.

“Mala i srednja preduzeća nisu smatrala digitalizaciju kao održiv način za unapređenje produktivnosti ili minimiziranje otpada,” prisjeća se Andi. „Umjesto toga, fokusirali su se na ulaganje u novu mašineriju kako bi postigli te ciljeve.” Ovo zapažanje je potaknulo ideju koja će na kraju postati PNC.

Pokrenut sredinom 2021. godine, PNC nije samo još jedna softverska kompanija. To je most između zastarjelih praksi i moderne efikasnosti, posebno za preduzeća koja se oslanjaju na korištenu mašineriju iz Evrope. Uticaj ovih digitalnih rješenja je opipljiv i značajan. U industriji proizvodnje namještaja, otpad se često mjeri kroz iskorištenost – koliko efikasno se koristi ploča drvenog materijala. “Stariji algoritmi obično daju 70-80% efikasnosti, dok noviji algoritmi mogu postići do 90-97%,” objašnjava Andi. Ova razlika se prevodi u značajno smanjenje otpada, koji mnoge kompanije na Kosovu trenutno bacaju. Njihova softverska rješenja također pomažu u boljem upravljanju zalihama, praćenju upotrebe materijala i predviđanju otpada, što pomaže kompanijama da optimiziraju svoje resurse.

Uprkos jasnim prednostima, uvjeriti mala i srednja preduzeća da prihvate ova digitalna rješenja predstavlja izazov. Tu je program BOOST igrao ključnu ulogu. „Kroz program BOOST, pružili smo besplatan softver za šest kompanija,” dijeli Andi. Ovaj pilot program omogućio je kompanijama da testiraju softver kako bi vidjele njegovu vrijednost u smanjenju otpada i povećanju efikasnosti.

Pomažući industriji namještaja – jednoj od značajnih izvoznih sektora Kosova – da postane efikasnija i održivija, PNC doprinosi ukupnoj konkurentnosti i ekološkom otisku ekonomije Kosova. Sada istražuju širenje na metalnu industriju kako bi donijeli prednosti digitalnog smanjenja otpada još širem spektru industrija na Kosovu.

Bio365 Kosova: Od poljoprivrednog otpada do energetskih pločica

U predgrađu Prištine, jedinstveni poduhvat premošćuje jaz između održive poljoprivrede i inovativnog upravljanja otpadom. Bio365 Kosova, koju je osnovala Emine Daci Zejnullahi, ne proizvodi samo organske proizvode – mijenja način na koji se poljoprivredni otpad percipira i koristi.

Eminein put do ekopoduzetništva je organski koliko i njeni proizvodi. „Moja pozadina je u poljoprivredi, a radim kao profesor na Univerzitetu za biznis i tehnologiju,” objašnjava ona. „Pokrenula sam ovu kompaniju prije nekoliko godina iz strasti da pomognem drugima stvaranjem malog biznisa.” Ova strast, ukorijenjena u želji da se proizvedu zdravi proizvodi bez pesticida, procvjetala je u višestrano preduzeće koje mijenja živote i smanjuje otpad.

U središtu Bio365 Kosova nalazi se mreža od 15 žena farmerki iz ruralnih područja. “Mnoge od ovih žena ranije nisu radile, ali su posjedovale zemlju,” kaže Emine. Njena kompanija je pružila obuku o tehnikama organskog uzgoja, s posebnim fokusom na aromatične i ljekovite biljke. “Obučili smo ih, pratili njihov napredak i bilo je nevjerovatno nagrađujuće gledati ih kako uspijevaju,” dodaje ona, ističući društveni uticaj njenog poslovnog modela.

Bio365 Kosova se specijalizirala za eterična ulja i hladno prešana biljna ulja, uključujući ulje od oraha i laneno ulje. Međutim, ono što ih izdvaja je njihov inovativni pristup upravljanju otpadom. “Tokom faze prerade, shvatili smo da gubimo mnogo vrijednih hranjivih materija u otpadu,” prisjeća se Emine. Zašto ne iskoristiti taj hranjivi otpad da stvore nešto novo, zapitali su se?

Rezultat? Energetske pločice napravljene od otpada preostalog od hladnog prešanja ulja. “Koristimo sav otpad od procesa hladnog prešanja i dodajemo još nekoliko sastojaka, poput kokosovog ulja, kako bismo poboljšali okus i teksturu,” objašnjava Emine.

Emine također aktivno istražuje bio-otpad u prehrambenom sektoru Kosova, s ciljem podizanja svijesti o njegovim mogućim primjenama. “Mnoge prehrambene kompanije ne recikliraju ili ne koriste svoj otpad, ali postoji ogroman potencijal,” kaže ona. “Bilo da se radi o kompostiranju, pravljenju stočne hrane ili proizvodnji gnojiva, postoji mnogo načina da se otpad pretvori u nešto vrijedno.”

Program BOOST bio je ključan za rast Bio365 Kosova. Uz podršku BOOST-a, kompanija je kupila mašine za proizvodnju energetskih pločica i zapošljavanje većeg broja ljudi. “Program BOOST nas je puno podržao, ne samo finansijski, već i kroz obuku i mentorstvo kako bismo osmislili nove proizvode koje možemo stvoriti od otpada,” prisjeća se Emine. Emine vidi budućnost u kojoj se otpad posmatra kao vrijedan resurs, a ne kao problem koji treba riješiti, stvarajući model koji je dobar za ljude, profit i planetu.

Kreiranje puta prema kružnoj ekonomiji

Kako se Kosovo usklađuje s ekološkim standardima EU i Zelenom agendom za Zapadni Balkan, suočava se s mnogim izazovima. Neizgrađena infrastruktura za upravljanje otpadom, ograničena podrška vlade i nedostatak pouzdanih podataka o generiranju otpada i stopama reciklaže dodatno komplikuju efikasno planiranje i kreiranje politika.

U ovako izazovnom okruženju, programi podrške kao što je UNDP-ov BOOST pokazali su se ključnim. BOOST ne pruža samo finansijsku podršku, već i mentorstvo, prilike za umrežavanje i vidljivost. Omogućio je kompanijama poput PNC-a da pokrenu pilot programe, pomogao je More Than Cup-u da poveća proizvodne kapacitete, i pružio je ključne poslovne vještine startupima poput Simply Green. Ove priče naglašavaju važnost ne samo sveobuhvatnih programa podrške, već i obrazovnih i kampanja za podizanje svijesti o kružnoj ekonomiji, povećane vladine podrške kroz povoljne politike i razvoj infrastrukture, međusektorske saradnje kako bi se podstakla nova rješenja, te prihvatanje digitalne transformacije.

Suočeni s globalnim ekološkim izazovima, inovatori kružne ekonomije u Kosovu dokazuju da su, uz kreativnost, odlučnost i pravu podršku, značajne promjene moguće – što nam pruža uvid u budućnost u kojoj se otpad ne samo upravlja, već se pretvara u priliku.

*References to Kosovo shall be understood to be in the context of United Nations Security Council resolution 1244 (1999).

Ref: https://www.facebook.com/100063598719241/posts/1092274602902487/?rdid=ngRF2KRbUcg0ucdV

We are using cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our Privacy Policy